www.bemutatom.hu
A gép működési elvének lényege: a száraz extrudálási eljárás során nyomás és súrlódás által hő jön létre, a keletkező hő és nyomás lehetővé teszi a gépen belül a feldolgozásra kerülő anyagok főzését, extrudálását.
Az extrudálási technológiai eljárás:
- módosítja keményítőket /zselatinizáció/ a gabonafélékben a jobb és könnyebb emészthetőség érdekében
- biztosítja a teljes energiatartalmú szójatermékek készítését a fehérjék károsodása nélkül
- inaktiválja az antimetabolitokat a szójában és olajos magvakban, illetve az olajos sejtek töreteiben
- stabilizálja az étkezési olajokat, az állati és növényi eredetű zsírokat
- hasznosítja az egyéb célokra nem alkalmas állati és növényi melléktermékeket és hulladékokat
A gép rendkívül széles körben alkalmazható.
A mezőgazdaságban elsősorban a szója és a szójának gabonafélékkel, főleg kukoricával kombinált takarmányokká, speciális tápokká történő feldolgozására, mint takarmányok sertés, ló és kérődző állatok számára, tápok szőrmés állatok részére, haltápok, kutya és macska eledelek, stb.
Az élelmiszeriparban a melléktermék és hulladék anyagok hasznos és tápláló takarmányokká történő feldolgozásban van jelentősége:
- vágóhídi melléktermékek: szárnyasok csontjai, toll, vér, fejek és lábak, marhafaggyú
- állati eredetű hulladékok: tojáshéj, szárnyas trágya, hulladék hal
- egyéb hulladékok: rizskorpa, sajthulladék, ételmaradványok, pékségi hulladékok, gyümölcs melléktermékek
Az extruder használata és üzemeltetése egyszerű, gyors, megbízható és gazdaságos.
A száraz extrudálási eljárást alkalmazó gép üzemeltetéséhez nincs szükség járulékos hőforrásra, mivel a gép működése közben keletkező hőt hasznosítja. A gép a helyszínen való felállítása után gyakorlatilag azonnal üzembe helyezhető.
A gép igényeknek megfelelően használható egyedi berendezésként vagy technológiai folyamatba beépítve automatizált gyártósorként